lees meer
Call of the Mall

Christian Jankowski

Living Sculptures

Levende sculpturen van historische personages en fantasiefiguren zijn tegenwoordig vaste prik op grootstedelijke boulevards en pleinen. Christian Jankowski raakte erdoor gefascineerd in Barcelona. Hij wilde aanvankelijk een film maken over deze straatartiesten - zijn werk ontstaat vaak in samenwerking met zijn onderwerp - maar hij bedacht zich: “The living sculptures try so hard to look like statues that I decided to turn them into bronze.” En zo geschiedde met een legionair die zichzelf Julius Caesar noemde, de Cubaanse revolutionair Che Guevara en een vrouwenfiguur uit het werk van Salvador Dali.

lees meer

Christian Jankowski

Living Sculptures

Call of the Mall
Het waren bekende figuren, wiens beeltenissen deel waren gaan uitmaken van de populaire cultuur waar Jankowski in zijn werk vaak satirisch commentaar op leverde. Guevara was een revolutionair, maar zijn hoofd was een nietszeggend symbool voor verzet geworden op menig T-shirt. De persoon en werk van Salvador Dali was door de citymarketing van Barcelona met succes ingezet als trekpleister voor toeristen. De legionair was – op zijn slippers en met zijn ‘Lord of the Rings zwaard’ – bijna een persiflage op een klassiek Grieks figuur. “It’s a reproduction of a reproduction — translated too many times”, aldus Jankowski.
Tijdens de try-out, een jaar voor de manifestatie Call of the Mall waren deze drie sculpturen voor de eerste keer te zien. Wegens groot succes kwamen ze tijdens de uiteindelijke tentoonstelling weer terug.

De sculpturen staan nu permanent opgesteld op de Croeselaan.
lees meer
lees meer
lees meer
lees meer
lees meer

Christian Jankowski

Living Sculptures

Croeselaan
De drie’ Living Sculptures’ van Christian Jankowski (1968) zijn in 2012 aangekocht door de gemeente en waren in dat jaar de eerste keer te zien bij de try-out voor Call of the Mall, de manifestatie die een jaar later zou plaatsvinden, waar de werken nogmaals werden getoond. De sculpturen staan nu permanent opgesteld op de Croeselaan.
De kunstenaar was gefascineerd door de levende standbeelden die hij overal in Barcelona zag en wilde aanvankelijk een film hierover maken, maar hij bedacht zich:” The living sculptures try so hard to look like statues that I decided to turn them into bronze”. Hij koos voor drie bekende figuren, die deel zijn gaan uitmaken van onze populaire cultuur waar hij een satirisch commentaar oplevert. Een legionair die zichzelf Julius Caesar noemt lijkt een persiflage op de klassieke Romeinse figuur. De Cubaanse revolutionaire Che Guevara is zo vaak afgedrukt op affiches en T-shirts dat het een nietszeggend symbool is geworden. Een vrouwenfiguur die lijkt op de beelden van Dali is door de citymarketing van Barcelona verworden tot een totaal uitgemolken icoon. “It’s a reproduction of a reproduction — translated too many times”, aldus Jankowski.
Het radicale potentieel van deze iconen gaat verloren in die eindeloze vertalingen. Hiermee levert de kunstenaar dus impliciet kritiek op onze beeldcultuur die door overdaad en eindeloze herhalingen ons vaak niet meer weet te raken. De sculpturen roepen echter ook vragen op over authenticiteit en het vraagstuk wat kunst is. Jankowski goot ‘eendimensionaal’ straatentertainment in het klassieke kunstenaarsmateriaal brons, dat ooit enkel grondstof was voor sculpturen van vorsten en heiligen. Door het materiaal worden de ‘leegvertaalde iconen’ Kunst met een grote K.
lees meer
terug naar boven

Christian Jankowski

Living Sculptures

Christian Jankowski (DE, 1968) woont en werkt in Berlijn.
Foto’s: Anna van Kooij
KUS-Plus KUS-Min KUS-close