lees meer
Call of the Mall

Christian Jankowski

Concept Cleaners

“New identity, focus on experience’,’Changing world’, ‘Commerce’, ‘From Fordism to Post-Fordism’, ‘Why Art’; het waren geen termen die je verwachtte op de achterzijde van het uniform van de schoonmakers ploeg van Hoog Catharijne. Christian Jankowski selecteerde deze teksten uit het inspiratiestuk dat was geschreven ter voorbereiding op deze manifestatie, waarin de tentoonstellingsmakers hun visie gaven en waarop de kunstenaars reageerden. Jankowski maakte er een driehoeksverhouding van door een samenwerking aan te gaan met de schoonmakers. Jankowski wilde de bezoekers visueel confronteren met de onderwerpen achter de tentoonstelling en de ideeën die van belang waren in de opdracht aan de kunstenaars.

lees meer

Christian Jankowski

Concept Cleaners

Jankowski, wiens werk vaak ontstaat in samenwerking met groepen mensen, koos als ‘drager’ van deze concepten voor de schoonmakers van Asito, omdat het de werknemers waren die het meest aanwezig waren in Hoog Catharijne.

Dag en nacht waren zij in de weer om het winkelgebied schoon, veilig en visueel aantrekkelijk te houden. Zij kenden het complex als geen ander en waren volgens Jankowski een van de belangrijkste dienstverleners die bijdroegen aan een prettig verblijf in Hoog Catharijne. De schoonmakers vormden een hechte groep. Sommigen van hen werkten hier al 25 jaar, en waren daarmee ook een geheugen van deze plek en alle veranderingen die er door de jaren heen plaatsvonden.
Daar waar schoonmakers hun werk doorgaans in stilte op de achtergrond verrichtten, maakte Jankowski hen tot het centrum van Call of the Mall, tot dragers van betekenis, acteurs van een performance. Als ‘walking headlines’ creërden ze iedere dag een nieuwe collage, een continu veranderende compositie binnen hun omgeving, met het publiek en de andere kunstwerken.
lees meer
terug naar boven

Christian Jankowski

Concept Cleaners

Christian Jankowski (DE, 1968) woont en werkt in Berlijn.
Met dank aan: Asito

Foto’s: Jannes Linders
KUS-Plus KUS-Min KUS-close