lees meer
Public Works

Constant Dullaart

Merciless Seperation

De grens tussen publieke en private ruimte wordt steeds troebeler. Het stationsgebied is daar een heel goed voorbeeld van. Elk stukje grond is van ‘iemand’, een bedrijf, de overheid, de gemeente, of privépersonen. Deze lappendeken aan eigendommen is al complex, maar misschien is onze digitale ruimte nog wel veel complexer. Wat betekent het wanneer we online gaan via de netwerken van koffieketens of vervoersbedrijven? Wie kan ons gedrag en onze bewegingen dan volgen? Van wie is het internet dat we gebruiken en van wie zijn de data die door dat gebruik worden genereerd?

Kunstenaar Constant Dullaart zette de vraag of er nog publieke ruimte bestaat op scherp in een online kunstwerk dat bezoekers een gemanipuleerd internet toonde. Een internet waar de ingrepen door de kunstenaar onze online-ervaring bepaalden en ons met de neus op de illusie van online privacy drukten.

lees meer

Constant Dullaart

Merciless Seperation

Via een wifinetwerk dat als een deken over het gehele stationsgebied werd gelegd, kon iedereen het kunstwerk van Dullaart betreden. Elke keer dat we dat deden, zou de ervaring van het internet anders zijn, zouden er nieuwe of andere, subtiele of overduidelijke, ludieke of kritische veranderingen aan onze online omgeving opvallen.
Constant Dullaart: “Wie de toegang tot de informatie beheert, kan het manipuleren, en de geschiedenis herschrijven.”
lees meer
lees meer
lees meer
lees meer
lees meer
lees meer
terug naar boven

Constant Dullaart

Merciless Seperation

Constant Dullaart, Merciless Separation

Constant Dullaart (NL, 1979) woont en werkt in Berlijn.
Foto’s: Aafke Holwerda
KUS-Plus KUS-Min KUS-close