lees meer
Call of the Mall

Dries Verhoeven

Fare thee well!

Het Jaarbeursplein ging vanaf 2014 geheel op de schop. Grootse reconstructies, bouwprojecten en een combinatie van woningen, kantoren, horeca, winkels en entertainment moesten het plein ten westen van Hoog Catharijne levendiger maken. Veel veranderde en verdween, maar het NH-hotel was een van de weinige gebouwen dat gedurende alle herzieningen intact zou blijven. Theatermaker Dries Verhoeven liet op de bovenste verdieping van dit gebouw zijn project Fare thee well! zien, een installatie over afscheid nemen.

In dit werk zei Verhoeven vaarwel tegen delen van de wereld, beschavingen, overtuigingen en persoonlijke bezittingen die al waren verdwenen of ooit zouden verdwijnen. De toeschouwer keek door een telescoop naar de wereld twee kilometer verderop, maar dan ondersteboven. Op een led-display midden in het beeld waren zaken en denkbeelden te lezen waar we wellicht ooit afscheid van moesten nemen.

De kijker had fysiek een grote afstand tot de voorspellingen; dit werd versterkt door de grote hoogte waarop de telescopen waren geplaatst. In samenspel met een opera-aria van Händel ontstond een visueel requiem voor onze tijd, een klaagzang van dystopieën in tijden van crisis.

lees meer
lees meer
lees meer
lees meer
terug naar boven

Dries Verhoeven

Fare thee well!

Dries Verhoeven (NL, 1976) werkt in Utrecht.
Met dank aan: NH Hotel Utrecht en SSH Utrecht.

Foto’s: Dries Verhoeven
KUS-Plus KUS-Min KUS-close