lees meer
Call of the Mall

Ester van de Wiel

De Tuinfabriek

Een kantoormedewerker die in Hoog Catharijne in een collectieve moestuin een blaadje sla en een vers eitje afhaalde voor bij de lunch. Dat klonk als een droombeeld in deze omgeving van beton, glas en staal. Niet als het aan Ester van de Wiel, ontwerper publieke ruimte, lag. Van de Wiel activeert in haar artistieke praktijk ongebruikte ruimtes.

Braakliggende terreinen, doodlopende straten, schoolpleinen buiten schooltijden, ongebruikte hoeken van pleinen en platte daken zijn de adempauzes in de verdichte structuur van de steden. Deze ‘speling van de stad’ neemt van de Wiel tijdelijk in gebruik. Ze onderzoekt, ontwerpt en test er in samenwerking met kunstenaars, ontwerpers en met lokale partijen, zowel met professionals als amateurs, activiteiten die er doorgaans niet plaatsvinden.

lees meer

Ester van de Wiel

De Tuinfabriek

Ze begint er bijvoorbeeld een botenbouwers club, een veldkeuken, een mobiele, lokaal inzetbare bierbrouwerij of een archeologische moestuin. Zo levert de kunstenaar een waardevolle bijdrage aan het anders leren lezen en inrichten van onze leefomgeving.

Veel kantoren en woningen in Hoog Catharijne keken uit op tamelijk onaantrekkelijke ‘daklandschappen’. Daarom wilde de eigenaar van Hoog Catharijne, Corio, de daken vergroenen om de sfeer en de leefbaarheid te bevorderen. In plaats van hier en daar een exotische plant te plaatsen, had Van de Wiel daartoe een geheel zelfvoorzienende daktuin ontworpen: De Tuinfabriek.
Van gft-afval uit winkels (zoals Albert Heijn), kantoren (zoals Corio en Seats2Meet) en appartementen werd in een compostmachine voedzame teelaarde voor de tuin gemaakt. De daktuin werd geïrrigeerd door regenwater geoogst van de hoger gelegen daken. Kippen werden ingezet om de grond van de tuin te bemesten, te spitten en te wieden in verschillende teeltvakken. Bloemen werden bevrucht door bijen. Samen met de lokale gemeenschap – bewoners uit de appartementen, kinderen van een lage school in de buurt en kantoorpersoneel – werkte Van de Wiel aan de tuin.

De Tuinfabriek heeft tot juni 2017 op het dak van Hoog Catharijne gestaan en is toen verplaatst naar ANNE, het voormalige bewakingsgebouwtje van de Jaarbeurs.
lees meer
lees meer
lees meer
lees meer
lees meer
terug naar boven

Ester van de Wiel

De Tuinfabriek

Ester van de Wiel (NL, 1968) woont en werkt in Rotterdam.
In samenwerking met: Corio

Met dank aan: Albert Heijn, Seats2Meet, Surfnet, de Groene Daken Club, bewoners van de Radboudveste, Gildeveste en appartementen Moreelsepark en de leerlingen van Openbare Dalton Basisschool Puntenburg.

Foto’s: Jannes Linders en Aafke Holwerda
KUS-Plus KUS-Min KUS-close