lees meer
Call of the Mall

Gabriel Lester

The Blank Stare

Gabriel Lester maakt films, performances, sculpturen en installaties. Ter gelegenheid van Documenta 13 in 2012 maakte hij bijvoorbeeld een soundtrack voor een warenhuis, gebaseerd op twintig composities uit de collectie van EYE Amsterdam die waren gecategoriseerd als ‘gedachten.’ In Call of the Mall liet Lester zijn nieuwe film The Blank Stare zien, de laatste film in zijn stille-film drieluik waarin hij de inwaartse blik (introspectie, reflectie, dagdromen en magisch denken) onderzocht.

In het eerste deel, The Last Smoking Flight (2008) reisde een gezelschap gevangen in tijd en ruimte nergens naar toe en nergens vandaan. De passagiers waren verveeld, rokend, mijmerend, los van de aardse beslommeringen en in gedachten verzonken. In The Big One (2011) raakte een volle zaal hoopvolle deelnemers aan een lotto trekking gehypnotiseerd door een spel met het lot en al de voorstelbare wendingen die het nemen kon.

lees meer

Gabriel Lester

The Blank Stare

The Blank Stare speelde zich af in een aaneenschakeling van vijf kamers waarin mensen, wezens en geesten met elkaar verbonden werden door hun blik in het oneindige. Er ontstond hierdoor als het ware een inwaartse blik, waarbij de karakters in de film, maar ook de toeschouwers, bij elkaar naar binnen leken te kunnen kijken. Er werd gekeken, maar wat werd er gezien? In een naadloze aaneenschakeling van beelden verplaatste het verhaal zich van een dagdagelijks tafereel in een wachtkamer naar een observatiekamer in een psychiatrische inrichting, naar een religieuze sekte, een gezelschap in de toekomst en, als laatste, naar een ruimte waar de oneindigheid wachtte.

Er was geen gesproken dialoog in The Blank Stare, de film werd ondersteund door omgevingsgeluid en muziek van Job Chajes, die ook verantwoordelijk was voor de muziek in de twee voorgaande films. De decors waren speciaal voor deze film ontworpen.
The Blank Stare was te zien in het Mirliton Theater, dat in jaren zeventig en tachtig een belangrijke plek was voor nieuwe cabaretiers en kleinkunst en dat na decennia gesloten te zijn nu weer in gebruik was.

Op zondag 1 september werd bij dit werk van 13:00 – 16:00 uur De Staan- en Staarwedstrijd georganiseerd.
lees meer
lees meer
lees meer
lees meer
terug naar boven

Gabriel Lester

The Blank Stare

Gabriel Lester (NL, 1972) woont en werkt in Amsterdam.
Cinematografie: Benito Strangio / Productie: Nan Reunis / Gaffer: Paul Willens

Grip: Dirk Nijland / Haar & make-up: Marleen Holthuis / Styling: Ellen Julianus / Postproductie: Arno Beekman

Muziek: Job Chajes

Assistentie: Inge Rietjens.

Foto : filmstills van de video
KUS-Plus KUS-Min KUS-close