lees meer
Call of the Mall

Henrik Vibskov

Tubilus

Drie jaar na de opening van Hoog Catharijne werd in 1976 de 21 etages tellende woontoren de Radboudveste opgeleverd. Het imponerende gebouw midden in de binnenstad riep uiteenlopende reacties op. Bewoners liepen weg met het uitzicht vanuit de toren, waar op grote hoogte de natuur dichtbij leek en de kleuren en de wisselingen van de lucht betoverend konden zijn. Anderen gruwden van de cementen kolos in hartje Utrecht. Het betongrauw en viezige bruin – het onmiskenbare palet van de jaren zeventig – was een weinig vrolijk makend aanzicht.

Henrik Vibskov bood een tegenwicht aan deze somberheid met zijn kleurrijke installatie in de entreehal van dit gebouw. De kleurstellingen en decoratieve patronen deden denken aan seventies behang uit de tijd waarin de Radboudveste ontstond.

lees meer

Henrik Vibskov

Tubilus

Het zachte materiaal van de kokers van textiel, die als tentakels naar beneden hingen, contrasteerde met de strakke en vierkante modernistische vormen van het gebouw. Vibskov liet zich voor deze organische vormen inspireren door de vele stortkokers die overal in deze omgeving te zien waren. Ze waren inherent verbonden aan de toenmalige aanblik van Hoog Catharijne en stonden symbool voor de transitie van het gebied. Vibskov koos voor deze vorm in het enige gebouw in Hoog Catharijne dat aan de buitenkant juist geen make-over kreeg of werd gemoderniseerd, waar de tijd sinds 1976 leek stil te hebben gestaan.
lees meer
lees meer
terug naar boven

Henrik Vibskov

Tubilus

Henrik Vibskov (DK, 1972) woont en werkt in Kopenhagen.
Met dank aan: Vibskov Studio (Simon, Elemina, Pia, Stephany en Julie) en bewoners van de Radboudveste.

Foto’s: Jannes Linders
KUS-Plus KUS-Min KUS-close