lees meer
Vredenburg

Jennifer Tee

Markt Mozaïek

In 2015 spraken de omwonenden en ondernemers aan het Vredenburg de wens uit voor een kunstwerk bij de herinrichting van het plein. Zij wilden met het werk de huiskamerfunctie van het plein versterken. Vijf kunstenaars werden geselecteerd voor een ontwerp met een flink aantal uitgangspunten en randvoorwaarden. Het publiek mocht uiteindelijk kiezen welk ontwerp de voorkeur genoot. Markt Mozaïek van Jennifer Tee kreeg een ruime meerderheid van de meer dan 10.000 stemmen die binnenkwamen bij de internetstemming. 54% van alle stemmen ging naar het kunstwerk Markt Mozaïek.

lees meer

Jennifer Tee

Markt Mozaïek

De lange geschiedenis van het Vredenburg als marktplein was voor Jennifer Tee een interessant gegeven. Daarnaast wilde zij verwijzen naar de Romeinse geschiedenis waar de stad Utrecht ook haar naam aan te danken heeft. De Romeinen stonden bekend om hun prachtig ingelegde mozaïekvloeren met dagelijkse taferelen van bloemen, groenten en vissen. Zij wilde de ‘huiskamersfeer’ en de drukke marktdagen samenbrengen in een allesomvattend werk in de vorm van een natuurstenen vloer van ingelegde mozaïeken, net zoals een vloertapijt in een huiskamer met prachtige motieven. De voorstelling bestaat uit herkenbare beelden van de markt zoals een kip, een croissant, een vis, olijven en een lippenstift. De mozaïekvloer is in verband met de duurzaamheid en het onderhoud van het plein in verschillende tinten graniet uitgevoerd. Het vorm een stilleven van de markt en geeft het plein een huiskameruitstraling door het tapijt. Het is met name van bovenaf goed zichtbaar, op de dagen dat er geen markt is op het plein.
Jennifer Tee is een veelzijdig kunstenaar die zich op verschillende manieren uitdrukt in haar installaties, sculpturen, collages en performances. Ze onderzoekt binnen haar werk de veranderlijkheid en complexiteit van het bestaan waarin culturen voortdurend in elkaar overlopen. Daarbij probeert zij uitdrukkingsvormen te vinden voor "een mooiere en meer bezielde wereld".
lees meer
lees meer
lees meer
lees meer

Jennifer Tee

Markt Mozaïek

Jennifer Tee (NL, 1973) woont en werkt in Amsterdam.
Foto’s: Dirk Verwoerd
terug naar boven
KUS-Plus KUS-Min KUS-close