lees meer
Call of the Mall

LIGNA

The Cry of the Mall. Requiem for a Fordistic Dream.

Ieder gebouw heeft een stem. Jarenlang was de stem van het winkelcentrum (de call of the mall) een roep die de consument aansprak met een eenduidige boodschap: consumeer. De architectuur en de communicatie naar de bezoekers waren daar geheel op gericht. Een bezoek aan het winkelcentrum was een rite de passage; je kocht, gaf hiermee vorm aan je identiteit en kwam als een ander mens weer naar buiten. In 2013 stond winkelen in massale winkelcentra onder druk door de recessie, online verkoop en meer kleinschalige en persoonlijkere winkelalternatieven.

Veranderend koopgedrag van de consument noopte winkelcentra tot het zoeken naar nieuwe strategieën. Zo wilde Nieuw Hoog Catharijne een non-shopping experience bieden, een sociale gebeurtenis als kern van een bezoek aan het winkelcentrum. Maar hoe deze ervaring precies vorm moest krijgen was (nog) niet duidelijk. De nieuwe call of the mall had zich nog niet afgetekend. De stem zocht nog naar de juiste toonhoogte om weer een krachtige roep te worden.

lees meer

LIGNA

The Cry of the Mall. Requiem for a Fordistic Dream.

De kunstenaarsgroep LIGNA, die met hoorspelen en uitzendingen op locatie onderzocht hoe radio in publieke ruimtes kon interveniëren, gaf vorm aan deze transitiefase. Ze deed dat door Hoog Catharijne een stem te geven in de vorm van een monoloog die te horen was over het geluidssysteem van het winkelcentrum. ’s Avonds als de winkels sloten en het gebied ontspande, zou de stem door de gangen gaan, al pratend, zuchtend, fluisterend, huilend en schreeuwend op zoek naar een luisterend oor. We hoorden flarden en fragmenten van teksten die niet erg helder waren. Want nu de deur naar de toekomst openging, slopen tegelijkertijd stemmen uit het verleden naar binnen. Er klonk een voorzichtige maar urgente call of the mall, het was een vervreemdende en nog zoekende roep.
Dit werk was ‘s avonds en ‘s nachts te horen van 18:00 – 9:00 uur (donderdagen vanaf 21:00 uur).
lees meer
lees meer
lees meer
terug naar boven

LIGNA

The Cry of the Mall. Requiem for a Fordistic Dream.

LIGNA (Ole Frahm, Michael Hüners en Torsten Michaelsen) is opgericht in 1997 (DE).
Stem: Marc Nijholt

Productie: ‘n More, Ellen van Bunnik

Opname: Thomas Koopmans en David van Putten

Vertaler/dramaturg: Eva Pieper
Met dank aan: Ruud Bakker, Leendert van Veldhuizen, Stefanie Weijsters en Afiel April
KUS-Plus KUS-Min KUS-close