lees meer
Call of the Mall

Lily van der Stokker

Celestial Teapot

Terwijl koffie, bier of andere alcoholica karakter en identiteit hebben, wat op de drinker ervan afstraalt, heeft thee geen stoer imago. Lily van der Stokker blies juist de theepot, een geliefd alledaags gebruiksvoorwerp uit haar huis op tot gigantische proporties. Ze koos hiervoor niet haar eigen exemplaar, maar een uit een tweedehands winkel in Utrecht. Ze zag de theepot als een symbool voor gezelligheid en geborgenheid en verheerlijkte hier het gewone alledaagse leven thuis. Door de spanning tussen de betekenissen die we de theepot toedichtten (gewoon, onstoer, huiselijk) én het fameuze formaat creëerde ze een bevreemdend beeld. Een monument voor een klein object uit de huiskamer? Mag dat? Zeker zou ze zeggen, het is zelfs hoog tijd.

lees meer

Lily van der Stokker

Celestial Teapot

Van der Stokker is bekend van grote decoratieve muurschilderingen die, gecombineerd met korte teksten, vaak gaan over schoonheid en optimisme, vrienden en familie. Ze zocht met deze theepot bewust de confrontatie op met de locatie en de dominante beeldoverdaad van Hoog Catharijne. In de visuele drukte en de labyrintische architectuur kon kunst gemakkelijk verloren gaan, maar haar monumentale sculptuur wilde geen prettige achtergrond zijn. Ze eiste een imposante plek op te midden van het menselijk verkeer, de zakenwereld en de commercie. Geplaatst op de traverse, stond de theepot ook in het fysieke hart van Hoog Catharijne. Het beeld had geen enkel zakelijk doel en creëerde een speels element in een omgeving vol commerciële aandachttrekkers.

De titel Celestial Teapot stamde van de Britse filosoof Bertrand Russell, die stelde dat iemand die beweerde dat er een porseleinen theepot om de zon draaide, daar zelf het bewijs voor moest leveren.
Toen de traverse werd afgebroken verhuisde de theepot naar het parkeerdek van de voormalige V&D waar het kunstwerk nu een permanente plaats heeft gevonden.
lees meer
lees meer
lees meer
lees meer
terug naar boven

Lily van der Stokker

Celestial Teapot

Lily van der Stokker (NL, 1954) woont en werkt in Amsterdam en New York.
Met dank aan Corio.

foto’s: Aafke Holwerda, Jannes Linders en Gert Jan van Rooij.
KUS-Plus KUS-Min KUS-close