lees meer
Public Works

Marcus Coates

Performances by Marcus Coates

Arrivals/DeparturesHet stationsgebied is niet een plek waar je meteen aan natuur denkt. We zien vooral beton, staal, bouwputten en menselijke interventies in de omgeving. Maar gebeurtenissen in de natuur markeren de tijd net zo goed als de talloze uurwerken in het gebied, ze kondigen het veranderen van de seizoenen accurater aan dan onze precieze tijdsmetingen, ze herinneren ons elke dag aan onze verbinding met een meer natuurlijke omgeving. Maar kunnen we deze natuurkalender nog wel lezen en interpreteren? 

Kunstenaar Marcus Coates maakte voor Utrecht een natuurkalender die gebeurtenissen aangaf zoals de aankomst of migratie van vogels, het uitkomen van planten of het massaal uitvliegen van insecten. De gebeurtenissen uit de kalender van Coates werden dagelijks in het stationsgebied aangekondigd. Zo konden we de tijd niet alleen aflezen op een van de klokken, maar via dit kunstwerk zagen we ook de tijd van de natuur. Op basis van deze natuurkalender ontwikkelde de kunstenaar gedurende het jaar met scholen, koren en passanten diverse performances gebaseerd op de gebeurtenissen van de natuurkalender in en rond de stationshal.

lees meer
lees meer

Marcus Coates

Performances by Marcus Coates

Hoogtepunten uit de Utrechtse natuurkalender werden gemarkeerd met hedendaagse overgangsrituelen en seizoensfeesten onder leiding van de kunstenaar, waarvoor mensen die wonen en werken in het gebied uitgenodigd werden om deel te nemen. Enerzijds maakte Arrivals/Departures ons bewust van het feit dat het contact met natuurlijke gebeurtenissen in ons dagelijks leven wegglipte, maar anderzijds stelde het ons in staat om die gebeurtenissen gezamenlijk te vieren, onze eigen levens te zien als onderdeel van een grotere en meer complexe wereld dan die we gewend zijn te zien en te herkennen. Klik hier om de natuurkalender te zien. 

Het werk is nog steeds te zien in de bij de entree van het Stadskantoor.
Marcus Coates: “Door bewustwording te creëren, kaarten we het verlies van onze verbinding met de natuur aan”.
lees meer

Marcus Coates

Performances by Marcus Coates

Marcus Coates, Arrivels/Departures
Marcus Coates (GB, 1968) woont en werkt in Londen.
Foto’s: Aafke Holwerda
terug naar boven
KUS-Plus KUS-Min KUS-close