lees meer
Call of the Mall

Maze de Boer

1973

In 2012 ws de parkeergarage Godebald na een grondige renovatie opgeleverd. Het was een van de vijf garages van Hoog Catharijne die de afgelopen zeven jaar duurzaam waren gerenoveerd en klaargemaakt voor de toekomst. Corio, de eigenaar van het winkelcentrum, had de ruimte veel lichter gemaakt, de kleuren veranderd en er klonk dezelfde achtergrondmuziek als in het winkelcentrum. De metamorfose was zo goed gelukt dat de parkeergarage in contrast stond met het winkelgebied, dat nog steeds een jaren zeventig uitstraling had.

Maze de Boer maakt met zijn grootschalige installaties ruimte ervaarbaar. Hij zet je regelmatig op het verkeerde been door zijn realistische en tegelijk absurdistische kijk op de omgeving. Dat deed hij ook in de parkeergarage van het winkelcentrum. Hoog Catharijne en deze parkeergarage werden geopend op 24 september 1973.

lees meer

Maze de Boer

1973

In de parkeergarages stonden toen de modernste auto’s uit die tijd: de VW Kever, Opel Manta, Mercedes S, Opel Kadett, Fiat 600, Austin Mini, Volvo 142 enzovoort. De Boer was gefascineerd door het contrast tussen de moderne aanblik van de destijds al gerenoveerde garage in 2013 en het oorspronkelijke karakter van deze locatie, dat toen nog steeds het niet gerenoveerde winkelcentrum kenmerkte. Om dit spanningsveld tussen heden en verleden te visualiseren had hij in deze parkeergarage een aantal kenmerkende jaren zeventig modellen in een rij frontaal tegenover de uitgang naar de winkels geparkeerd. Alle auto’s waren met een autolak in een lichte tint grijs geschilderd – dezelfde kleurstelling als de toen al vernieuwde omgeving van de parkeergarage. Daar waar de vorm van de auto’s nog onmiskenbaar jaren zeventig was, was de buitenkant nagelnieuw.
De auto’s waren ontdaan van patina. Aan het eind van de manifestatie, op 22 september werd een openbare veiling gehouden waar de oldtimers door het publiek konden worden gekocht.
lees meer
lees meer
lees meer
lees meer
terug naar boven

Maze de Boer

1973

Maze de Boer (NL, 1976) woont en werkt in Amsterdam.
Met dank aan: Interparking.

Foto’s Jannes Linders, Hans Roggen (foto veiling)
KUS-Plus KUS-Min KUS-close