lees meer
Vredenburgknoop

Nancy Dwyer

Shadow of a Doubt

Dit werk was in 1991 voor het eerst in Utrecht te zien als onderdeel van de tentoonstelling Nachtregels, die georganiseerd werd door het Centraal Museum. De tentoonstelling bestond uit tweeëntwintig lichtkunstwerken die gedeeltelijk of helemaal uit tekst bestonden en alleen in het donker te zien waren.

lees meer

Nancy Dwyer

Shadow of a Doubt

Het werk van Nancy Dwyer was een lichtprojectie van het woord Doubt op het water van de Nieuwegracht. Het verwees naar de rechtbank die om de hoek lag. In het Amerikaanse rechtssysteem gold de regel dat niemand veroordeeld mocht worden “beyond the shadow of Doubt”. Het werk is door de toenmalige directeur van het Centraal Museum, Sjarel Ex meteen na de tentoonstelling aangekocht. Het heeft lang in het depot gelegen omdat de projector van het werk erg onderhoudsgevoelig was. In het kader van Public Works is het werk in 2016 opnieuw uitgevoerd met moderne technieken en is nu voor iedereen te zien in de stad.
Sinds midden jaren tachtig werkt Dwyer met woorden en woordspelingen die vaak humorvol of ironisch zijn. Bekend is haar sculptuur Ego die uit drie gigantische gele opgeblazen ballonletters bestaat die door heliumgas als een grote gele wolk met veel machtsvertoon in de ruimte hangt. Een ander werk bestaat uit vier vuilnisbakken die elk een letter vormen en samen het woord FOOD vormen. Haar beelden zijn helder en duidelijk; taal en beeld versmelten in haar werk als het ware tot een geheel. Na de manifestatie verdween het werk in het depot van het centraal Museum in de hoop dat er in de toekomst een nieuwe bestemming gevonden zou worden voor dit werk.
lees meer
lees meer
terug naar boven

Nancy Dwyer

Shadow of a Doubt

Nancy Dwyer (1954) woont en werkt in Burlington, (USA, 1954).
KUS-Plus KUS-Min KUS-close