• Croeselaan
  • Paul Kingma
  • Het Bolwerk, De menselijke Ontmoeting, De Reis
lees meer
Beeldenpark Croeselaan

Paul Kingma

Het Bolwerk, De menselijke Ontmoeting, De Reis

De oudste beelden zijn van Paul Kingma en zijn oorspronkelijk ontworpen voor het Jaarbeursplein. De abstracte bronzen sculpturen zijn een drieluik, dat gemaakt is in 1971. Het Bolwerk, De Menselijke ontmoeting en De Reis van Paul Kingma waren geïnspireerd op de toekomstgedachte van het plan Hoog Catharijne.

lees meer

Paul Kingma

Het Bolwerk, De menselijke Ontmoeting, De Reis

De bedoeling was dat de beelden op symbolische wijze een verband zouden leggen tussen “de dynamiek van onze samenleving en hetgeen plaats vindt in de gebouwen zelf”. Het Bolwerk werd geplaatst voor kantoorgebouw Sypesteyn, De Ontmoeting voor complex Kranenburg en De Reis voor gebouw Leeuwenstein. De beelden stonden op deze locaties totdat ze voor de bouwwerkzaamheden van het Stationsgebied verwijderd moesten worden. Na enkele jaren in de opslag staan de kunstwerken nu op de Croeselaan..
Kingma kreeg zijn opleiding onder meer aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam (onder Piet Esser) en de Royal Academy of Arts in Londen. Hij is vooral bekend van de zogenaamde ‘Kingma tafels die hij vanaf circa 1970 maakte, met materialen die hij over de hele wereld verzamelde. Deze 'brutalistische' kunstwerken hebben altijd een betonnen blad, ingelegd met een mozaïek van stenen in verschillende kleuren en texturen, met soms nog brons erin verwerkt.
lees meer
lees meer
lees meer
lees meer
terug naar boven

Paul Kingma

Het Bolwerk, De menselijke Ontmoeting, De Reis

Paul Kingma (NL, 1931-2013).

Foto: Dirk Verwoerd
KUS-Plus KUS-Min KUS-close