lees meer
Call of the Mall

Pilvi Takala

Vergunningvolle Zone

Pilvi Takala maakt video’s, boeken en installaties die zijn gebaseerd op interventies in specifieke sociale omgevingen. Toen Hoog Catharijne werd ontwikkeld in de jaren zeventig was een van de grondgedachten dat het een huiskamer van de stad zou worden. Een gemoedelijk plek voor de Homo Ludens (de spelende mens). Veel van deze oorspronkelijke functies waren door de tijd heen verdwenen, waardoor het winkelcentrum van karakter was veranderd. Takala was geïnteresseerd in de geschiedenis en de ongeschreven regels van bepaalde situaties en plekken. Ze onderzocht in dit werk hoe de ruimte van Hoog Catharijne op een andere manier kon worden gebruikt en of het ideologische uitgangspunt uit de beginjaren nieuw leven was in te blazen.

lees meer

Pilvi Takala

Vergunningvolle Zone

In Hoog Catharijne gingen private- en publieke ruimte, winkelcentrum en treinstation onherkenbaar in elkaar over. Hoewel er aanvankelijk geen huisregels waren, was het gebruik van de ruimte nu aan allerlei regels gebonden. Ongeschreven wetten, normen en waarden bepaalden wat toelaatbaar gedrag was en wat niet, maar ook de overheid oefende door middel van een vergunningenbeleid strenge controle uit. Voor flyeren, musiceren, demonstreren of verkopen gold een meldingsplicht en moest in veel gevallen ook een ingewikkeld ambtelijk traject worden bewandeld. Nederland was dichtgetimmerd met regels en formulieren. Takala had deze ruimte in Hoog Catharijne echter weer vrij weten te maken. Voor allerlei activiteiten die eigenlijk niet in dit gebied mochten plaatsvinden was een vergunning aangevraagd. Die waren soms niet toegekend, maar vaak ook wel.
De bezoeker betrad dus een ‘vergunningvolle zone,’ waar bepaalde activiteiten voor de duur van de tentoonstelling zonder administratieve rompslomp konden plaatsvinden. Hier golden tijdelijk nieuwe regels, en konden allerlei informele en (niet-)commerciële activiteiten plaatsvinden. De ruimte bood kansen en kon vrijer worden gebruikt dan voorheen. Wellicht werd hier een aanzet gegeven tot een geheel nieuw toekomstig gebruik van het winkelcentrum.
lees meer
lees meer
lees meer
terug naar boven

Pilvi Takala

Vergunningvolle Zone

Pilvi Takala (FI, 1981) woont en werkt in Berlijn en Istanbul.
Met dank aan: Siri Baggerman

Foto’s: Aafke Holwerda
KUS-Plus KUS-Min KUS-close