lees meer
Call of the Mall

Robbie Cornelissen

De Wachtkamer

Omringd door de hectiek van de nieuwe hal van station Utrecht Centraal werkte de Nederlandse kunstenaar Robbie Cornelissen met enkele assistenten aan een potloodtekening van 5,40 bij 2,40 meter. De intimiteit en verstilde concentratie tijdens het tekenen stond in scherp contrast met de massaliteit van de hal en de voortdurende beweeglijkheid van de mensen. Het gekras van het potlood op het papier ging ten onder in het geroezemoes. Zo werd de eeuwenoude kunstvorm tekenen in al zijn eenvoud en stilte in het oog van een storm uitgeoefend. Maar wel op kolossaal formaat.

lees meer

Robbie Cornelissen

De Wachtkamer

Cornelissen zag dit paviljoen als een plek van rust, een soort wachtkamer van de geest. Zijn tekening zou in het station na deze ‘performance’ nog enkele maanden te zien zijn.

Cornelissen omschreef Hoog Catharijne en de stationshal van Utrecht Centraal als een “surrogaat wereld, spiegel van de eenzame mens”. Het is een thema dat ook terugkomt in zijn andere werk. Hij maakt monumentale tekeningen van verlaten en vervreemdende binnenruimten die zowel in het verleden als in de toekomst kunnen bestaan. De gefantaseerde architectuur, vreemde wezens en onduidelijke situaties vormen tezamen een eigenzinnig universum.
Tussen 20 juni en 18 juli 2013 tekende Robbie Cornelissen met zijn assistenten regelmatig aan dit werk.

Het kunstwerk hangt nu in het Stadskantoor van Utrecht.
lees meer
lees meer
lees meer
terug naar boven

Robbie Cornelissen

De Wachtkamer

Robbie Cornelissen (NL, 1954) woont en werkt in Utrecht.
Met assistentie van: Lies van Dam, 
Erik Jan van der Schuur, Nathaniel Bagijn en Eelke Talsma

Met dank aan: NS en ProRail

Foto’s: Jannes Linders
KUS-Plus KUS-Min KUS-close