lees meer
Call of the Mall

Sanja Medic

Everything Must Go

De economische crisis had directe gevolgen voor de aanblik van winkelstraten. Door winkelsluitingen en de toename in online winkelen waren desolate etalages steeds vaker deel van het straatbeeld. Zogenaamde shopjackets waren een uitkomst. Ze gaven door middel van prints die achter de ramen werden geplakt de illusie dat een leegstaand pand nog steeds gebruikt werd. Sanja Medic was geïntrigeerd door dit visuele bedrog, door het verdoezelen van een bittere economische realiteit met een afbeelding van een wereld die er niet was.

Medic vertrekt in haar werk vaak vanuit foto’s, die ze deconstrueert en weer in elkaar zet. Ze onderzoekt hoe we de wereld waarnemen en ons eigen maken. Het fysieke vertrekpunt van deze gigantische print was een foto van een winkel in Hoog Catharijne. De inhoud van de etalage was vervangen door een zwart-wit foto van een bos, verstild tot een ritmisch patroon dat het midden hield tussen bos en abstract beeld.

lees meer

Sanja Medic

Everything Must Go

Over deze bewerkte foto heen monteerde Medic een afbeelding van een roltrap in Vredenburg, een iconisch transportsysteem van winkelcentra wereldwijd (de eerste roltrap in Nederland werd in 1926 in de Bijenkorf in Den Haag geïnstalleerd). In het werk van Medic was het een verbindend element geworden tussen de vloerdelen van het winkelcentrum en de natuur. Als in een trompe l’oeil waren in de collage plantenbakken gemonteerd met echte planten, zoals die te vinden zijn in een bos.

Het beeld was geïnspireerd op Life after people (2009-10), een documentaire die verbeeldde wat er gebeurde als de mensheid van de aarde verdween. Medic schetste een toekomstbeeld van een winkelcentrum waar geen mens meer kwam en dat langzaam overwoekerd werd door de natuur.
lees meer
lees meer
lees meer
lees meer
terug naar boven

Sanja Medic

Everything Must Go

Sanja Medic (YUG, 1974) woont en werkt in Amsterdam.
In samenwerking met: Corio

Met dank aan: BAM

Foto’s: Jannes Linders
KUS-Plus KUS-Min KUS-close