lees meer
Call of the Mall

Troika

Persistent Illusions

Een fontein stond aan de basis van Hoog Catharijne. Op 24 september 1973 opende prinses Beatrix namelijk het winkelcentrum door een fontein in werking te stellen op het Clarenburg. Het was een symbolische handeling, op een locatie die kenmerkend was voor de destijds geheel vernieuwende bouw en allure van Hoog Catharijne. Dankzij de bijzondere inrichting van het complex – met marmer, palmbomen, volières, dakterrassen, kunst, een theatertje en een bronzen fontein – werd een bezoek aan het nieuwe winkelcentrum een belevenis.

Fonteinen zijn altijd onderdeel geweest van stadspleinen, -parken en -tuinen en vaak ingezet als statussymbool van machthebbers, overheden en projectontwikkelaars. De wereldberoemde Trevi fontein in Rome ontstond in opdracht van Paus Clemens XII en bepaalt nu voor menig toerist het beeld van Rome.

lees meer

Troika

Persistent Illusions

De Franse Zonnekoning Louis XIV voorzag de tuinen van Versailles van ingenieuze fonteinen. En zo zijn er talloze voorbeelden te noemen. Water dat met complexe technieken in een urbane omgeving in werking wordt gezet roept bewondering op. De natuur wordt naar de hand gezet en voor ons vertier georkestreerd. In de christelijke symboliek staat de fontein ook voor de ‘levensbron,’ en menig toerist gooit er tegenwoordig een muntje voor geluk in.

Het Londense vormgeverscollectief Troika stelde ons voor een dilemma: hun fontein was namelijk eigenlijk geen fontein. Bij nadere inspectie bleken de waterstralen touwen te zijn die met zo’n grote snelheid gekatapulteerd werden dat ze vanaf een afstand op water leken.
Deze spectaculaire, kunstmatige fontein was net zo verleidelijk als een traditionele fontein. Hij voldeed bovendien aan het oorspronkelijke doel om een punt van herkenning te zijn voor de bezoekers van het winkelcentrum. Tegelijkertijd vormden de touwen een ironisch eerbetoon aan de grote prestaties van de voorbije decennia. Met Persistent Illusions transformeerde Troika het winkelcentrum, het hedendaagse equivalent van het stadsplein, tot een podium voor het absurde.
lees meer
lees meer
lees meer
lees meer
terug naar boven

Troika

Persistent Illusions

Troika is door de drie huidige partners Eva Rucki, Conny Freyer en Sebastien Noel opgericht in 2003 (UK).

Foto: Hans Roggen
KUS-Plus KUS-Min KUS-close