lees meer
Call of the Mall

Wilfredo Prieto

Uncertain Future

Onze wereld veranderde snel, maar waar brachten die veranderingen ons heen? Hoe zag de toekomst eruit nu het economische systeem kraakte en piepte en de machtsverhoudingen op wereldschaal verschuiven? De onzekerheid die onze snel veranderende wereld teweegbracht, werd door de Cubaanse kunstenaar Wilfredo Prieto gevangen met een simpele glazen bol.

De kunstenaar had dit werk al eerder gepresenteerd in de tentoonstelling The Emperor’s New Clothes (Annet Gelink Gallery, 2011), waarin hij met een serie minimale objecten vragen stelde over wat een kunstwerk kon zijn. Toen lag deze bol op de vloer van een typische white cube galerie, tijdens Call of the Mall in een verlaten winkel. Het object zelf zou in het assortiment van een Blokker of een Xenos wellicht niet misstaan als decoratief voorwerp.

lees meer

Wilfredo Prieto

Uncertain Future

Maar hier was meer aan de hand, zoals alleen al uit de titel Uncertain Future was af te leiden. Zodra een waarzegger een dergelijke glazen of kristallen bol gebruikte werd het een object dat oneindig veel verhalen, dromen en verwachtingen over een ongewisse toekomst herbergde. Tegelijkertijd was het bij afwezigheid van die waarzegger in deze ruimte gewoon een bol van glas die onze onwetendheid en onzekerheid verbeeldde.

Prieto heeft naam gemaakt met werken waarin hij minimalistische voorwerpen ogenschijnlijk toevallig, maar in feite heel precies, in een ruimte plaatst. Het idee komt daarbij altijd op de eerste plaats en dan volgt de fysieke vorm, in dit soort objecten, maar ook in installaties, sculpturen, tekeningen of performances. Zijn werk staat in de traditie van de grondlegger van het conceptualisme Marcel Duchamp, die met zijn readymades de veranderende status en betekenis van kant en klare (industriële) objecten in een nieuwe context bevroeg.
lees meer
lees meer
terug naar boven

Wilfredo Prieto

Uncertain Future

Wilfredo Prieto (CU, 1978) woont en werkt in Havana en New York.
Met dank aan: Annet Gelink Gallery en Bianca Visser

Foto’s: Jannes Linders
KUS-Plus KUS-Min KUS-close